Bundan öncesinde 1930 yılında aydınlatma amacı ile ilk kez kullanılan xenon gazı otomobillere 90’lı yılların başlarında ulaşmış. Halojen ampullere benzer xenon lambalarda iki adet elektrot bulunuyor. Elektrik akımı xenon gaz ile elektrotlar arasında iletiliyor. Teknolojisin gelişmesi ile hayatımıza giren LED Xenon farlar zaman içerisinde model farklılıkları da göstermiştir. Kullanım amacı, far seçiminde önemli bir faktördür. Far seçimi için bu konuda bilgili olmak işinize yaracaktır. Size uygun farı bularak kullanmanız daha iyi bir kullanıma yol açacaktır.
Xenon Ampul Çeşitleri;
H4 Far
En fazla kullanılan model denebilir. Maliyet açısından oldukça düşük olan bu far içerisinde çift flaman bulundurmaktadır. Kısa far kullanımında birinci flaman yanar. Uzun farların açılmasında da ikinci flaman görevi devir alır. Bunun sayesinde iki farklı reflektör kullanımına gerek kalmamaktadır. Far içerisinde reflektör niteliğinde değişiklik olmaması ışık miktarının artmasına, uzun mesafe görüşüne sahip bir far fonksiyonuna sahip olmayı sağlamaktadır. Ayrı bir reflektöre olmaması ise ışık şiddeti artsa dahi menzil kısa kalabilmektedir. Aynı zamanda selektçr yapılması halinde diğer farlara göre daha zor anlaşılabilir.
H7 Ampul
Fazla kullanılan bir diğer ampul modeli ise H7’dir. İyi araştırma yapılarak alınması gereken bir far türüdür. Kullanım durumuna göre hangi açıda duracağı belirlenmeli ve buna göre montajı yapılmalıdır.
H1 Ampul
35 watt değerinde standart olarak sunulan xenon cam ampul ypısı 3200 lümenlik bir aydınlatma gücü vermektedir. Diğer LED xenon far ampullerine göre biraz daha fazla ışık yaymaktadır. Akım sınırlayıcı nedeni ile ekstra uzun ömürlüdür. Farklı markalar ile uyumlu bir yapıya sahiptir.
H3 Ampul
Genel olarak 2 ampul toplam 8000 lümen ışık vermektedir. Yapısında olan 6000 kelvin değerindeki kristal beyaz ışık sayesinde daha fazla aydınlık bir görüntü oluşmasını sağlar. Göz yormayan bir yapıya sahiptir.
H11 Ampul
Daha yüksek bir ışık verebilir. 6500 Kelvin değerinde olan farı gece ve yağmurlu havalarda daha üstün bir görüş imkanı sunar. 8400 lümen gücü ile daha fazla ışık yaymaktadır. 42 watt xenon far entegre çip sayesinde arıza ya da soruna sebebiyet verecek bir durum göstermez.
En iyisi diye gösterilebilecek bir model söylenemeyebilir. Aracınıza ve isteklerinize uygun bir modeli tercih etmeniz çok daha uygun olacaktır.
Nasıl takılmalı?
Bir oto servisten ve tamirciden yardım alınmadan takılmasını kesinlikle önermiyoruz. Yapılması beklenen işlemler, elektrik bağlantılı olduğundan dolayı bilen bir yetkilinin yapması kesinlikle daha doğru olacaktır. Araba çalışır halde olmadan far ampulüne giden elektrik kablosu ile bağlantılı soket sökülür. Fardaki ampul sökülür ve kullanılmak istenen LED xenon far yerine takılır. Sonrasında ise elektrik bağlantılarının yapılması kalır. Bu kısım ise bilen biri tarafından yapılmalıdır.
Birçok model ve farklı özellik ile gelişerek yenilenen LED Xenon farlar yolculuğunuzda daha uzun görüş mesafesi ve keyif katacaktır. Şimdi göz atın!